Yazıyı okumak 4 dakikanızı alacaktır, keyifli okumalar.
Sektördeki duraksama sonrası temeli oluşturulmaya başlanan çatı mevzuatı nihayet şekillenmeye başlıyor. En azından ortaya rakam dökebilmek için yeterli kıvamda diyebiliriz. Tabii bu uzun bekleyiş çatısına üretim tesisi kurmak isteyenler için kolay sabredilebilir bir süreçti. Sonuçta bir arazi bulmak gerekmiyor, arazi(çatı) zaten hazır bekliyor. Fakat sektörden ekmek yiyenler için bu kadar rahat konuşmak pek mümkün değil. En önemli yenilik de aylık mahsuplaşma oldu. Bu; ilgili ay içinde üretilen ile tüketilen enerjinin farkı üzerinden fatura ödemek demek oluyor. Önceden saatlik mahsuplaşma mevcuttu ve sadece gündüz elektrik üreten GES’ler için bu mantıklı olmuyordu.
Ben de bunun üzerine bizim ev özelinde ne deyişti diye merak ettim ve ufak bir çalışma yaptım. İlk(bence en kritik) adım “tüketim profili”ni oluşturmak oldu. Eğer tüketim profili detaylı bir şekilde oluşturulmazsa yeni hakların bize kazandırdıklarını anlamak pek mümkün olmuyor. Bir evin saatlik tüketim profilini çıkarmak da bir hayli zordur. Çünkü bağlı olduğunuz perakende şirketleri sadece 3 tarife üzerinden tüketimlerinizi verir; fakat bize 24 ayrı veri gerekiyor. Bizim evin saatlik tüketimi aşağıdaki gibi. Çalışan bir çift olsak da en çok tüketimi gündüz vakti yapıyoruz. Normalde az elektrik tükettiğimiz için haftasonları %’sel olarak gündüz vakitlerinin oranını artırıyor.
Bir diğer önemli konu da üretim profilinin çıkarılması. Evin tüketim sözleşme gücü 14kW ve demand da 3-3.7kW arasında değişiyor. Sözleşme gücümüz yüksek olsa da her daire bu kadar kurmak isterse çatımızda buna maalesef yer yok. O sebeple 3.7kW’lık daha gerçekçi ve yeterli bir tesis üzerinden gitmek daha doğru. Böyle bir tesis kurduğumuzda saatlik üretim profili aşağıdaki gibi oluyor. Üretim değerlerini 3 tarifeye göre ayırsak bile neredeyse tamamı gündüz tarifesinde gerçekleşiyor.
Mahsuplaşma analizi için bu iki profil oldukça önemli. Örneğin; 35%’lik tüketim yaptığımız puant dönemde 0,25%’lik üretim oluyor, bir başka deyişle elektrik faturası ödemeye devam ediyorsunuz. Yeni çıkan yönetmeliklerin amacı da bu gibi sorunları ortadan kaldırmak.
Peki yönetmelikten önce durum nasılmış, şimdi nasıl oluyor? Yani saatlik mahsuplaşmak ile aylık mahsuplaşmak arasında ne fark var?
Saatlik mahsuplaşmaya göre; 06:00-17:00 arasında üreteç, diğer saatler tüketeç konumundayız. Yani hem bu santrali kurup, hem de fatura ödemeye devam etmemiz gerekiyor ki son tüketici aileler için hiç sıcak bir fikir olmaz. En büyük motivasyon olan ‘kendi elektriğini üretme’ özgürlüğünden oldukça uzak bir durum. Aşağıdaki grafik; bir yıl için tüm verilerin saatlik olarak sıkıştırılmış halini bize sunuyor.
Aylık mahsuplaşmaya göre ise ekim ayı dışında bir fatura ödememize gerek kalmıyormuş. O ay da taşındığımız ilk ay olduğu için evde tüm aydınlatma ve prizler yoğun olarak kullanılıyordu.
Bu grafikleri kendi eviniz için oluşturmaya çalıştığınızda farkedeceksiniz ki aylık mahsuplaşma aslında perakende şirketlerinin de işini oldukça kolaylaştırıyor. Birinde 10.000’lerce takip edilmesi gereken veri varken, diğerinde bu rakam çok daha az. Son tüketicileri(bizleri) ise girilebilir bir yarışın içine sokuyor ve kendi ürettiğiniz elektrikten fazla tüketmemenizi sağlıyor. Örneğin şuan ekim ayı için kendimi kaybedenler kulübü üyesi gibi hissediyorum. Ama eminim ki uzun bir süre bu yenilgiyi yaşamayacağım. Çünkü artık tüketim ve üretim profillerime hakimim. Ayrıca insanlar bu sayede analiz yeteneği de kazanacak. Eminim bir emekli için de müthiş bir meşkale olacak.
Türkiye için en büyük sektörel problemin de enerjideki ithalat oranının fazlalığı. Son tüketicileri baz yük kullanan kesim olarak nitelendirmek çok yanlış olmaz. Sonuçta evdeki ışık yanmazsa bu elektriği ne fabrika tüketebilir ne de devlet. O sebeple 52%’ye denk gelen yıllık ithalat oranını kullanarak ilerlemeyi tercih ettim.
Kullandığımız elektiğin ne kadarı yerli ne kadarı ithal? Sorunun cevabı da bir o kadar teşvik edici. Saatlik mahsuplaşma sonucu tüketilen elektriğin 29,3%’ünü, aylık mahsuplaşmada ise 0,9%’unu ithal olarak kullanıyoruz.
Buraya kadar her şey tamam, peki ürettiğim fazla elektrik nasıl değerlendiriliyor? Normalde evin yıllık fatura bedeli 1.355 TL. Bu tesisi kurduktan sonra saatlik mahsuplaşsak 1.155 TL ki bunun büyük kısmı üretimden kaynaklı dağıtım bedeli(anladığım kadarıyla yeni sistemde ihtiyaçtan fazla olan üretim üzerinden dağıtım bedeli alınmama sebebi bu). Aylık mahsuplaşmada ise hem fatura ödemiyoruz, hem de gelir makbuzu ile 560 TL cebimize para giriyor.
Hem yerli, milli ve ŞAHSİ elektrik kullanımı, hem de para kazanabilmek açısından oldukça faydalı bir model gibi duruyor. Nice Solar Çatılara.
Tamer Ruhioğlu der ki
Merhaba,
“Yeni Yönetmeliğe Göre Solar Çatı’ların Durumu” yazınınız çok güzel olmuş, elinize sağlık!
Sizden ricam burada kullandığınız tabloları excel yada word ortamında mail atabilir misiniz.
[email protected]
teşekkürler,
Tamer
Onur Güneş der ki
Teşekkürler Tamer Bey, müsait zamanda paylaşacağım
Okan ÖZBAY der ki
Onur Bey,
Solarian’ı ve şahsınızı birkaç yıldır takip ediyorum. İşinizi, teknik açıdan; eksiksiz ve en doğru şekliyle yapıyor olmanız örnek teşkil ediyor. Bununla birlikte işinize kattığınız mizahta oldukça keyif veriyor. Hem sizden yaşça küçük olmam hemde sektörel deneyiminizin daha fazla olması nedenleriyle sizleri örnek alarak takip ediyorum. Ellerinize sağlık.
Onur Güneş der ki
Okan Merhaba, ne mutlu bana ki senden bu sözleri duyuyorum. Umuyorum sen daha iyisini yaparsın, selamlar
Salih A. der ki
Güncel 1 kw sistem maliyeti kaç tl?
Onur Güneş der ki
650USD-1.000USD arasında değişir.
omer kaya der ki
Merhaba Onur
Rakamları tekrar gözden geçirmek lazım bence. 3-4 kWlık bir dizi inverter 1000 Eurodan asagı da degil. Panel fiyatı da 1200 USD ve 1600 USD arası degisebilir.
Geri kalan malzemeleri de eklersek 4000 USD ve 4500 USD civarı olacaktır.
1000 -1300 USD arası en iyi ve kaliteli bir sistem için önerilen fiyat aralıgı olacaktır.
Onur Güneş der ki
Soruda ölçek olmadığı için o rakamları verdim yoksa küçük ölçeklilerde tabii ki bu rakamlar zor olabilir . Şöyle diyelim o zaman: Ölçeğe göre 650-1.300 USD arası değişmektedir.
Mehmet EKİNCİ der ki
Ellerinize yüreğinize sağlık. Çok iyi bir yazı olmuş.
Rica etsem kullandığınız tabloları mail olarak atabilir misiniz ?
[email protected]
Çok teşekkür ederim, kendinize iyi bakın 🙂
Onur Güneş der ki
Teşekkür ederim Mehmet Bey, müsait bir zamanda toparlayıp isteyenlere toplu atacağım. Sizler de kendinize iyi bakın
MURAT GÜVEN der ki
Merhaba;
Elinize Sağlık. [email protected] mail adresine ilgili tabloları paylaşmanız mümkün müdür? saygılarımla
Onur der ki
Merhaba Onur bey
Yeni Yönetmelik de yazan ve en son gelen 5.1.c avantajlar neden 5.1.ç de yok? Bu ikisini birbirinden ayıran temel fark nedir ? Sonuç olarak İkisinin de sözleşme gücü kadar kuruyor ve Mesken,Ticarethane ve Sanayi için kurabiliyor. 5.1.c de çatı ve cepheye 5.1.ç de üretim ve tüketim aynı yerde olması halinde araziye de kurabiliyor.
Onur Güneş der ki
Neden sorusu EPDK ile tartışılması gereken bir konu ama şahsi fikrim teşvik etmek istedikleri kısım binaların değerlendirilmesi. Dolayısıyla o kısım için yönetmelik çıkarıyorlar. Şu an için temel fark birinde tek dağıtım bedeli(hatta indirimli), diğerinde hem veriş hem çekiş için iki dağıtım bedeli alınmaktadır.
efkan ADEM der ki
Ellerinize sağlık çok güzel olmuş bende istesem [email protected] saygılarımla
ADEM GÜLEÇ der ki
Yazınızı ilgi ile okudum ama bana biraz ağır geldi.Uç katlı müstakil ev ve geniş bir dam var.
Sayaçlar ayrı ayrı.
Tavsiyeniz ne olur?
Gaziantep
Onur Güneş der ki
Teşekkür ederim. Tüketimlerine göre her sayaç için ayrı başvuru yapabilirsiniz. Ama gerek var mı sorusunu sormanız gerekir.
MEHMET ÖZ der ki
Elinize sağlık Onur Bey bana da iletmenizi rica ediyorum. [email protected]
selami kavuncu der ki
Onur Bey Merhaba,
acaba fatura hesaplama ve karşılaştırma excellini tarafımla paylaşabilir misiniz?
[email protected]
Mehmet Ali Ağaç der ki
Bilgilendirici çalışmalarınız için teşekkürler. Bizimle de dosyaları paylaşabilirsiniz memnun oluruz. Şimdiden teşekkürler. [email protected]
mehmet der ki
Onur Bey elinize sağlık, teşekkür ederim. Bizim de çiftlik üzerine kurmak gibi bir düşüncemiz var. Excel ilettiyseniz toplu mail tarafına [email protected] ekleyebilir misiniz?
Eray Güloğlu der ki
Değerli çalışmalarınız için teşekkürler. Dosyalarınızı ben de istiyorum, paylaşabilirsiniz memnun olurum. Şimdiden teşekkürler. [email protected]
İbrahim Öztürk der ki
Onur Bey merhabalar bilgilendirmeniz için bende teşekkür ediyorum ve rica etsem dosyaları benimle de paylaşır mısınız ? Şimdiden teşekkür ederim.
[email protected]
Mustafa Karakuş der ki
Merhaba Onur bey,
Son birkaç gündür YouTube kanalınızı takip etmeye başladım. Güzel ve keyifli videolarınız var. Aslında siz ve ekibiniz ile tanışmak isterim. Çatı üzeri GES ler hakkında çay eşliğinde kısa bir sohbet etmek isterim. Sizden iletişim için bilgi bekliyor olacağım.
Teşekkür ederim
[email protected]
Onur Güneş der ki
Mustafa Bey Merhaba, teşekkür ederim. [email protected] den ulaşabilirsiniz. Müsait bir zamanda ofisimize bekleriz, selamlar
Şakir Kabal der ki
Çalışmalarınızı ve bu güzel bilgiyi paylaşımınız için tebrik ve teşekkür ediyorum. Altyapı hazırlığı ve panellerin yerleştirilebilmesi için ideal çatı nasıl olmalıdır; çatı yönü, açısı, kiremit, şingıl, vs?
Onur Güneş der ki
Çok teşekkür ederim. Hiç çatı kurulumu tecrübem olmadı, o sebeple soruya yeterli cevap veremem Şakir Bey. Uzmanı cevaplasa daha sağlıklı olur. Selamlar