Yazıyı okumak 2 dakikanızı alacaktır. Keyifli okumalar:)
2019 yılına girerken yaptığım kısa vadeli güneş enerjisi projeksiyonuna (buradan ulaşabilirsiniz) takvim hatırlatması sayesinde tekrardan bakma fırsatım oldu. Bazı değişik durumlarla karşılaşınca da 2020 yılı için güncellemek istedim.
1 – Çatı ve Cephe Pazarı
Çatı ve cephe pazarında kurulu güç rakamlarına ulaşamadığım için Dünya Bankası raporundan öteye gidemedim. O raporda da sadece öngörüler mevcut. Gerçekleşen rakamlar ile alakalı bir bilgilendirme maalesef yok. Ama takip ettiğim kadarıyla yaptırmak isteyen çok, yaptıran ise az. Ben artık “sağlam” çatıların bu yatırım için uygun olduğunu düşünüyorum, keza evimiz için yaptığım çalışmada sistem cebime para bile bırakıyor. (bkz. https://www.gunesonur.com/yeni-yonetmelige-gore-solar-catilarin-durumu/ ) Aynı zamanda tekstil sektörü başta olmak üzere bir çok sektörde temiz enerji kampanyaları başladı. Bu kampanyaları Türkiye’de de görmek umut verici.
2 – Lisanslı Projeler
2019 yılının en güzel gelişmeleri lisanslı projelerde yaşandı. Yıla girerken 92 MW olan kurulu güç 162 MW’a çıktı. Eğer diğer projeler de mücbir sebepten dolayı uzatma alırsa lisanslı projelerin iyi senaryoya yakın bir performans sergilemesi muhtemel gözüküyor. Eğer uzatma alınmazsa da bu rakama maksimum 57 MW eklenebilecek ve toplamda 219 MW olacak. Bu rakam da iyi senaryoma oldukça yakın çıkıyor.
3 – Lisanssız Projeler
Burada atladığım bir nokta olmuş. Evet yeni lisanssız güneş enerjisi projeleri gelmedi fakat izni geçerli olan eski projeler mevcut. O sebeple 1059 MW’lık lisanssız kurulumunu öngörememiş oldum. Ama tabloyu revize ettim.
4 – Büyük YEKA’lar
Kötü senaryom sadece YEKA-2’deki bir projenin(Viranşehir) iptal edilmesi iken tüm YEKA-2’nin iptali henüz iyi bir analizci olmadığımı gösteriyor:) Askıya alındı diyenler de var o sebeple 2025 özelinde bakarsak “henüz değil” diyorum kendime. YEKA 1’in de yapılacağına inanıyorum. Sonuç olarak senaryoda henüz bir revize yapamıyorum.
5 – Mini YEKA’lar
İyi senaryoda 810 MW demişim. Ve nedense 1000 MW olacağı kesinleşse dahi içimde hala hepsinin gerçekleşemeyeceği yönünde bir his var. O sebeple üzülerek burada da revize gerçekleştirmiyorum.
EPİAŞ şeffaflığında her yıl aşağıdaki tabloyu dolduracağım. Bakalım ne kadar başarılı olacağız. Bu arada aşağıdaki tabloda geçen seneye göre bir değişiklik yaptım. O da “umut” olarak nitelendirdiğim %10. Geçen seneki yazıyı okursanız göreceksiniz. Artık ‘bir umut’ bekleyen değil, fırsat yaratan olma zamanı. Bu bir yıl da bana bunu kattı.
İyi seneler:)
10.01.2020
[…] okuduktan sonra elde ettiğim motivasyonla takvim hatırlatmasını beklemeden 2020 öngörülerimin tarafsız değerlendirmesini yapmak ve 2021 öngörülerimi not almak istedim. […]