Yazıyı okumak 4 dakikanızı alacaktır, keyifli okumalar.
Bundan 3 ay önce Türkiye’deki mevcut yönetmelikle solar çatıların durumunu araştırırken(bkz. https://www.gunesonur.com/yeni-yonetmelige-gore-solar-catilarin-durumu/) California’da 2020 başı itibariyle yapılacak yeni binaların hepsinin çatısına güneş paneli konulması zorunluluğu dikkatimi çekmişti. Solar çatılar hayatımıza ciddi anlamda nüfuz etmeye başlıyor. Ülkemizde şimdilik durum ay sonunda artılarla eksilerin birbirini götürmesi kadar basit olsa da 10-15 yıllık gelecekte(yakın gelecek) bu durum değişecektir diye düşünüyorum. Artık elektriği ucuza kullanmak için daha zorlu matematik problemleri bizi bekliyor olacak. Saatlik bazda elektrik ticareti yapılacak ve depolama gibi ara ürünler de hesaba katılacak. En basit şekliyle şuan ‘ax+b’ gibi bir bilinmeyenli denklemi çözüyorken, ‘ax+by+cz+d’ gibi çok bilinmeyenli sayısı daha fazla olan denklemleri çözüyor olacağız. Sanırım yakın gelecekte ucuz elektrik kullanmak için Mat 101’e geri dönüp tekrar etmek gerekecek:)
Ben de ufak bir tekrardan sonra yeniden bizim ev özelinde bir sistem tasarladım. Sistem; güneş paneli, batarya ve şebeke bağlantısı içeriyor. Kısaca; üretilen enerji evin tüketiminde kullanılıyor, artan enerji ile batarya dolduruluyor ve daha da artarsa şebekeye bedeli karşılığı veriliyor. Yetmediği durumda ise şebekeden bedeli karşılığı satın alınıyor. Mahsuplaşma ise saatlik olarak gerçekleştiriliyor, faturalama da ay sonunda yapılıyor. Anlayacağınız sistem, doğasına uygun şekilde ele alınıyor. Sistemdeki elektrik fiyatlama, dağıtım bedelleri, üretim santrali ve batarya girdilerini aşağıda paylaşıyorum.
Kurulan ESS(Energy Storage System) ile tahmin edeceğiniz gibi gece tükettiğimiz elektriği bataryadan karşılamayı amaçlasak da kış günleri bu çok da mümkün olmuyor. Burada sistemin büyüklüğünün getireceği kurulum maliyeti ile tüketimi karşılama durumunu iyi analiz etmek gerekiyor. Ben bu noktada uyuyana kadar ki görece yoğun tüketimi karşılayabilecek bir tasarım ile ilerlemeyi tercih ettim. Bu, gece yarısı olan sabit elektrik tüketimlerini(telefon şarjı, buzdolabı, diğer cihazların fişe takılıykenki tüketimleri vs.) şebekeden karşılamaya göz yumduk demek oluyor.
Saatlik mahsuplaşmaya göre ortaya çıkan durumun dağıtım bedeli hariç finansal değeri ise aşağıdaki gibi çıktı. Kırmızı olan kısımlar üretimin yetemeyip şebekeden transfer edildiği saatleri gösteriyor(genelde kışın gece yarıları). Şebekeyi çekiş yönünde gece yarıları aktif olarak kullanırken veriş yönünde günün büyük bölümünde kullanıyoruz diyebiliriz.
Şuanki yönetmelikler ile kestiğimiz ve bize kesilen faturalara gelirsek; kış mevsimine denk gelen 3 ay hariç nakit pozitifte kalmayı başarıyoruz. Şebekeye 770 TL değerinde elektrik vermiş oluyoruz ve dağıtım bedelleri düştüğünde ise 493 TL kar ile yıl sonunu kapıyoruz. Nedir bu dağıtım bedellerinden çektiğimiz değil mi? Aylık kırılımları aşağıdaki tabloda paylaşıyorum.
Yakın gelecekte son tüketicinin de söz sahibi olacağı, elektrik fiyatlarının sıklıkla değişeceği ve hızlı işlem gören elektrik ticaretleri gerçekleştiğinde bu optimizasyonlar büyük önem kazanacak. Çünkü insanlar kendi işini yaparak para kazanıyor gibi hissedecek. Sözleşmeler hazırlayıp imzalar atmaya başlayacak ve tüm bunlar önceki yazımda bahsettiğim tüketim profilinizin değişmesine sebep olacak. Depolama maliyetinizi hesaplayarak sistemin kapasitesini belirlemek, bu depolanan enerjinin kime satılacağına karar vermek, eğer komşunuza satacaksanız teklif götürmeden önce onun tüketim profilini tahmin etmek ve stratejinizi oluşturmak, kendize ait çamaşır makinasını ne zaman çalıştıracağınıza karar vermek ve bunun gibi onlarca soruya verilen cevaplar insanların bu ticaretteki rolünü belirleyecek. Hatta geçmiş trendlere yönelim artacak. Mesela şuan çok geçerliliğini korumasa da büyüklerimizin zamanında söylediği ‘ev alma, komşu al’ diye bir söz vardı. Yakın gelecekte de muhtemelen ev almadan önce komşularımızın tüketim profillerini merak edip soracağız ve bu sorunun cevabı karar metriklerimizden birisi olacak.
Son olarak yukarıdaki iyimser tabloya kurulum maliyetlerinin katılmadığını hatırlatmak isterim.
Ama eminim ki gelecek de bir gün gelecek.
13.10.2019
Bir yanıt yazın