Yazıyı okumak 3 dakikanızı alacaktır, keyifli okumalar.
Her şey yakın görüştüğüm bir aile büyüğümün vadeli mevduat hesabında bulunan bir bölüm parasını dövize çevirmesiyle başladı. Sebeplerinden biri de benim sanırım. Uzunca süredir bir şeyler yapması gerektiğinden bahsediyordum(en azından değerini koruması açısından). Çünkü tabir yerindeyse enflasyonun kölesi konumundaki faize sırtını dayayarak yıllarca verdiği emek sonucu elde ettiği kazanımların iki ileri bir geri gitmesi hoşuma gitmiyordu.
Ocak 2019’da kendisinden bir telefon aldım. Bir kısım birikimini dövize çevirdiğini söyledi. Bu sefer benim önerim olmasa da sadece bu cesareti göstermesi ilginç bir şekilde çok hoşuma gitmişti. Fakat 2019 Ekim ayı içinde yaptığımız memleket ziyaretinde kendisinin memnuniyetsizliği gözüme çarptı(Malum dengesizlikten dolayı tarihleri ay-yıl olarak söyleyerek devam edeceğim). TL’deki değer kaybının önüne geçmek için reel faizin pozitif olduğu bir döneme denk gelmesi biraz canını sıkmış. Uzunca bir tartışmadan sonra içi rahatlasa da bu talihsiz zamanlamasını detaylandırmak istedim ve 2007 yılından bugüne altın, EUR, USD, enflasyon ve faizdeki değişimleri kayda geçtim. Sonrasında bu verileri işleyerek iki tarih arası kazanç-kayıp karşılaştırmalarını yapabilecek şekilde xls. formatına soktum.
Ocak 2019 – Eylül 2019 arasındaki 8 aylık periyoda baktığımda sonuç aşağıdaki şekilde çıktı. Bu tablo aile büyüğümüzün memnuniyetsiz bakışlarını açıklıyor sanırım:) Tam zamanında karar vermiş(!). Reel faiz pozifte kalınca evdeki hesap çarşıya uymamış.
Bense ilk kez 2014 yılında söylemiştim. O zamanlar sakalım yoktu tabii. Olsaydı hem bana karizma katardı hem de kendisinin bakışları daha farklı olurdu:) Bu 5 yılda reel faiz enflasyonun kölesi konumundayken, USD burdayım demiş.
Yukarıdaki iki tabloda da farkettiyseniz binlerce yıldır elit statüsünü koruyan altın emin adımlarla yoluna devam ediyor. Hatta biraz abartalım ve Nisan 2007 – Eylül 2019 tarihleri arasındaki gidişata bakalım. Altın faizsiz bir şekilde %840 kar oranı sağlamış. Yastık altındaki varlıkların ne kadar değerli olduğu bu rakamı görünce daha iyi anlaşılıyor.
Grafikteki her satırın ayrı bir hikayesinin olduğunun farkındayım. Hepsi ayrı bir yazı konusu olur fakat geçmişte parayı başka yerlerde değerlendirmeyenlerin nasıl bir sonuçla karşılaştığını görmek istedim.
Kendim için ise aşağıdaki tarihleri inceledim. Tabii ki sepetimde (varsa) hangileri var belirtmeyeceğim fakat burada dursun ki ileride kolayca bakabileyim:)
Keyifli günler dilerim.
27.11.2019
Bir yanıt yazın