Onur Güneş

"It is a journey, not a destination." - Kobe Bryant.

  • Hakkımda
  • Hayat’a Dair
  • Enerji

GES’lerde Gerilim Değerlerinin Artması

Temmuz 3, 2017 Onur Güneş 4 Yorum

Günümüzde başta paneller olmak üzere tüm solar sistem bileşenlerinin fiyatlarının düşmesi ve buna bağlı olarak güneş enerjisi santrallerinin diğer teknolojilerle rekabete girebilir konumda olması çoğu enerji yatırımcılarının ve Ar-Ge şirketlerinin ilgisini çekmektedir. Artan bu ilgi ile Solar yatırımları daha uygulanabilir ve rekabet seviyesi yüksek bir hal almaktadır. Üreticiler hem fiyat hem de teknoloji rekabetine girmeye başladılar, dolayısıyla iş artık daha komplike bir hal almaktadır ve işi bilen kesim süreçlerde daha aktif rol almaktadır. Bu da aslında sektörün kurumsal bir hal alma yolunda emin adımlarla ilerlediğinin göstergesidir.

Gerilim değerlerinin 600 voltan 1000 volta, sonrasında da 1500 volta çıkmasının sebebi de yukarıda üreticiler için bahsedilen fiyat ve teknoloji rekabetidir. 1000 voltan 1500 volta geçişin avantajları olduğu gibi bazı dezavantajları da mevcuttur. Teknik bir değerlendirmeden ziyade sistemlerde oluşturacağı bu artı ve eksileri sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Artıları;

1. Fiyat avantajı

Dizilerin büyütülmesi ve dizi sayılarının azaltılması sonucu kablo ve birleştirici kutuların maliyetlerinde %30’a varan azalmalar meydana gelmektedir. Evirici sayılarının azalmasının da lineer olmasa da sisteme maliyet yönünden etkisi pozitif olacaktır.

2. Kablo kayıplarında azalma

DC tarafta kablo metrajlarındaki azalmanın sonucu olarak kablo kayıplarında azalmalar meydana gelmektedir.

3. Eviricilerin ölçeklenebilme kabiliyeti

Dizilerdeki panel sayılarında daha geniş aralığa ulaşılabilmesi eviricilerin dizi veya MPP (Maksimum Power Point)  güç değerlerinde daha değişken değerler alabilmesini sağlamaktadır. Burada en önemli nokta eviricilerin çalışması için gerekli minimum gerilim değerinin ve MPP gerilim aralığının bir çok tasarıma uygun değerler olmasıdır(Özellikle Vmpp aralığının geniş olması sistemlerin verimliliği açısından önemlidir).

Eksileri;

1. Uygulanabilirlik

Solar sistemlerin tüm bileşenlerinin bu değişime uygun teknolojilere sahip olmaması sistemin uygulanabilirliğine engel teşkil etmektedir. Eviricilerde böyle bir sorun olmasa da henüz panel, birleştirici kutular ve sigorta gibi diğer bileşenlerde üretici firmalar tarafından fazla seçenekler sunulmamaktadır.

2. Sistemdeki gerilimin artması çarpılma gibi bazı riskler teşkil etmektedir. Dolayısıyla saha ekiplerinin teknik ve İş Sağlığı-Güvenliği konularında daha kapsamlı ve disiplinli eğitimler alması gerekmektedir.

Rekabetin olduğu yerde kalite ve yenilik kaçınılmazdır. Bu da beraberinde memnuniyeti ve güvenilirliği getirir.  Devamının gelmesi dileğiyle.

03.07.2017

Related

Kategori:Enerji

« Helios’un Gücü
Panel Fiyatlarına neler oluyor? »

Yorumlar

  1. Nihat Güneş der ki

    Temmuz 4, 2017 ile 5:05 pm

    Tebrikler

    Cevapla
    • Onur Güneş der ki

      Temmuz 4, 2017 ile 7:38 pm

      Teşekkürler

      Cevapla
  2. Aynur Şenlikçil der ki

    Temmuz 6, 2017 ile 4:46 am

    Bence harika çok açıklayıcı ve bilgilendirici bir yazı olmuş çok faydalanma fırsatı buldum sayenizde teşekkürler.

    Cevapla
    • Onur Güneş der ki

      Temmuz 6, 2017 ile 8:26 am

      Teşekkür ederim Aynur Hanım, çok sevindim.

      Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Onur Güneş © 2021 · "It is the journey, not a destination." - KOBE BRYANT