Biz Y kuşağı temsilcileri hayatı hızlı yaşamayı seven, hedeflerimize hemen ulaşmak isteyen sabırsız bir kitleyiz. Ama haksız da değiliz. Teknolojinin hızına yetişmek için biz de hızlı olmalıyız. Tabii ki bu hıza ayak uydurmak zorunda değiliz. Süregelen işleri emekli olan büyüklerimizden devralabiliriz, halihazırda para kazandıran bir sistemin sürekliliğini sağlayarak geçimimizi sağlayabiliriz, mesai saatleri belli ve maaşı garanti devlet kurumlarında çalışabiliriz vs. hepsi bir tercihtir; ama Y kuşağının çoğu (benim de dahil olduğum çoğunluk) bu seçeneklerden heyecan duymamaktadır. Daha çok girişimci olmak, kimsenin yapmadığını yapmak veya mevcut uygulamaları geliştirerek en iyisini yapmak gibi hedefleri vardır bu kesimin. Peki bizler sabırsızken, tecrübesizken ve farklı olmayı görev edinmişken nasıl başarılı olacağız? Sabrımızı kontrol etmeyi bileceğiz, tecrübeyi yaşamakla birlikte yaşayanları dinleyerek ve okuyarak da edinmeye çalışacağız. Farklı olmayı hedeflerimizi farklı kılarak zaten gerçekleştirmiş oluyoruz. Ama nasıl? Benim bu soruya bir cevabım var. Başlıktan da anlaşıldığı gibi mentor edinmek. Biliyorum artık her yerde yazıyor, herkesin dilinde ve herkes mentor-mentee ilişkisinde kendine bir yer buluyor ama ben gerçekten bu konuya önem veren ve yaşayan biri olarak cevabıma kefilim. Kesinlikle mentorunuzu bulun. Yalnız sakın arama motorlarına ‘mentor arıyorum’ diye yazdığınızda çıkan sayfalarda gezinmeyin. Gerçekten kendi mentorunuzu bulmaya çalışın.
Kendi mentorumuzu aramaya karar verdikten sonra eyleme geçme zamanı. Benim ilk yaptığım şey kendimi tanımak oldu. Günlerce kendi hakkımda notlar aldım. Ne istiyorum ve nelerden zevk alıyorum gibi sorulara cevap verdim. Sonra aile çevremi, sosyal ağları(LinkedIn’i kullanma sanatı diye bir kitap yazılmalı), makaleleri, bir parçası olmaya karar verdiğim sektörün dergilerini ve haberlerini takip ettim, hala da ediyorum. Makale ve dergilerin mentor bulmakla ne alakası var demeyin. İnanın ben en çok bunlardan faydalanıyorum, tabii ki yazarlarından bahsediyorum. Eğer çok şanslı değilseniz bu aşamada çok zaman kaybedeceksiniz ve çok emek harcamanız gerekecek, kendinizi hazırlayın. Benim için ciddi bir emek ve uzun bir süreç oldu. Bu uzun süreçte ‘kendi mentorunu’ bulmanın önemini anladım. Mentorların tek tip olmadığını gördüm. Bir genelleme yaptığımda 3 tip mentor karşıma çıktı. Sizlere bahsi geçen 3 tip mentorun karşılaştığım özelliklerinden bahsedeceğim.
- Beraber İlerleyebileceğiniz Mentorlar
Hedeflerimizi az çok belirlediysek ulaşabileceğimiz kişilerdir. İstediğimiz yolda hızlanmamızı sağlayacak tecrübelere sahiplerdir. Eğer enerjiniz tutarsa beraber bile ilerleyebilirsiniz. Bu sayede beraber uzun vakitler geçirebilir, hayallerinize daha hızlı ulaşabilir, tam anlamıyla bir rol modele sahip şanslı arkadaşlardan biri olabilirsiniz. Hayal ettiğimiz yolun yolcularıdır. Düşündüklerimizi gerçekleştirenlerdir. Sadece size heyecan veren değil, aynı zamanda sizinle heyecanlan kişilerdir.
- Yol Gösteren Mentorlar
Genelde yollarınızın farklı olduğu kişilerdir. Fakat her başarının temelinde bulunan bir çok ortak eylem ve duyguyu aktarmayı çok iyi bilirler. Hayatımıza fayda sağlayacak diğer insanlara nasıl ulaşabileceğimizi öğretirler. Kendimizi tanımamıza yardımcı olurlar. Çevremizi nasıl hayallerimize ortak olabilecek kişilerle genişletebileceğimizi öğretirler ve hatta birinci mentor grubundakilere daha hızlı ulaşmamızı sağlarlar.
- Tam Bir Mentorum Diyenler
Genelde yaşını başını almış olan kişilerdir. Yılların kazandırdığı tecrübeyi, aldığı sabit yüksek geliri ve altında bulunan kişilerin kendisine duyduğu saygıyı gerile gerile anlatmak isterler. Yol göstermezler, kendi yollarını anlatırlar. Sohbetleri biz tecrübesiz gençleri anlık gaza getirir ve motive eder; fakat başımızı yastığa koyduğumuzda ‘E tamam da ne yapacağım şimdi peki?’ sorusunu sorarak aslında içi boş bir iletişim olduğunu anlarız.
Bunlar da benim tecrübelerim. Yukarıda karşılaştığım 3 farklı mentor grubundan bahsettim. Aslında sonuncu grubu mentor olarak adlandırmak istemem; fakat Türk Dil Kurumu’na göre mentorun kelime anlamı aşağıdaki gibidir. Dolayısıyla ucundan da olsa kabul görüyorlar.
‘Mentor: Herhangi bir iş yerinde farklı görevlerde çalışarak deneyim kazanmış olan, danışan kişinin hedefine ulaşmasını sağlayacak yolu bulmasına yardımcı kimse.’
Kendi mentorunuzu bulmanız ve bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle.
20.05.2017
Bir yanıt yazın