Ülkemiz güneşlenme süresi ve ışınım değeri açısından diğer ülkelerle karşılaştırıldığında büyük bir avantaja sahiptir. Türkiye Güneş Haritası, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre 4 bölgeye bölünmüştür. Aşağıda bu haritayı görebilirsiniz. Kırmızıdan sarıya geçildikçe bölgelerin ışınım değerleri azalmaktadır.
Analizi yaparken hem güncel kurulumun çok az olması, hem de ışınım değerlerinin çok farklı olmaması sebebiyle 3. ve 4. bölgeyi bir düşünerek ilerleyelim. Aşağıdaki haritada hem bölgeleri hem de bölgelere ait kurulu güçleri görebilirsiniz.(verilere 2016 elektrik piyasası sektör raporu linkinden ulaşabilirsiniz. 2016 sonuna kadar kurulan santraller analize dahildir.)
Görüldüğü üzere kurulu güçler 1. bölgede 535,55 MWe, 2. bölgede 379,6 MWe ve 3. bölgede ise 20,7 MWe olarak sıralanmaktadır.
Üretim verilerine ulaşabilmemiz için öncesinde bölgelerin ışınım değerlerini bulmamız gerekmektedir. Her bölgeyi temsilen bir şehir seçerek işimizi biraz kolaylaştırmış oluyoruz. Bu seçimlerde kurulum değeri en yüksek şehirler tercih edilmiştir (1. bölge için Konya, 2. bölge için Kayseri, 3. bölge için İstanbul seçilmiştir). Çalışmada, en çok kullanılan üç iklim veri tabanının ortalamasını kullanalım. Bunlar sırasıyla Pvgis, Meteonorm ve Nasa’dır. Her bölge için bu veri tabanlarından yararlandığımızda aşağıdaki tablonun oluştuğunu görmekteyiz.
Işınım değerlerinden ve kurulu güçlerden faydalanarak aşağıdaki üretim değerlerine kolaylıkla ulaşabiliriz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yayınladığı rakamlara göre Türkiye’nin 2016 yılı elektrik tüketimi 275TWh’tir. Buradan ise GES’lerin toplam tüketime oranı %0,55 olarak bulunur.
Görüldüğü üzere santral kurulum yerleri olarak baktığımızda ülkemizde bilinçli bir dağılım mevcuttur. Işınım değerlerinin yüksek olduğu bölgelerde kurulum daha fazladır. Fakat toplam kapasite olarak düşündüğümüzde tüketimimizin %1’ini dahi bedava enerji kaynağı olan Güneş’ten karşılayamıyoruz ki Türkiye’nin enerji anlamında yüksek oranda dışa bağımlı olduğunu düşünürsek bu durum rahatsız edicidir.
Tüm okurlara güneşli günler dilerim.
19.03.2017
Yenilerinin gelmesi dileğiyle.
Başarılar kardeşim.
Gelecektir kardeşim, teşekkür ederim.