0’dan bir iş kurarak 6. yılında 20 kişilik bir ekip olduysak ve bununla yetinmeyip içeriden bir spin off çıkarabiliyorsak kendime gönül rahatlığıyla artık ‘Girişimci’yim diyebilirim. Bizlerin ihtiyaçları, açlığı, öğrenmesi, denemesi, başarısızlıkları hiç bitmez. Ama zaten asıl olanın yolculuk olduğunu da çok iyi biliyoruz. Yol uzun olsa da hep hızlanmak istiyoruz ve ancak bu sayede başımızı yastığa rahat koyuyoruz.
Bu aralar kafamı yastığa koyduğumda beynimi uyuşturan soruların yerini olgunlaşmış cevapların ve aksiyonların neticelerinin aldığını fark ettim. Bu da uykuya endişeli değil, gülümseyerek dalmamı sağlıyor ve sabah spora gitmek için çalan alarmı keyifle kapayıp güne başlıyorum. Sebebi ise son 2.5 ayda ciddi hızlanmamız. Endeavor ile Akbank’ın düzenlediği Boost the Future programı ile tanıştıktan sonra inanılmaz bir hıza ve olgunluğa eriştiğimizi fark ettim. Ürünün olgunlaşması için sorulması gereken doğru sorular, ekip içi görev paylaşım teknikleri, müşteriyi anlamanın püf noktaları, hikayenin yatırımcıya nasıl aktarılması gerektiği, ölçeklenebilmenin temel prensipleri, ekibi doğru büyütmek, kişisel mental gelişim gibi bir çok konu hakkında şu ana kadar hayatımın hiçbir döneminde elde edemediğim bilgiyi edindim. Sırada bunları kendi hikayemize uyarlamak var.
Öğrendiklerime gelecek olursam, aşağıda ilk buluşmadan beri aldığım notlar arasından özel olmayanları paylaşıyorum. Umarım notlar başka arkadaşların da hızına hız katar.
- Hobilerinden rutinler oluştur. Mental gelişim en önemli konu.
- Paylaş, her gün daha çok paylaş. Her konuda çok paylaş.
- Stock option’dan çekinme, zaman hisseden daha kıymetli.
- Kurucu ekip olarak neleri yapacağına değil, neleri yapmayacağını bil.
- Sadece maddi değil aynı zamanda yolculuğuna hız katacak partnerleri, yatırımcıları, arkadaşları hikayene ortak et. Ortak paydaya ve ortak motivasyona odaklan. Bu yatırımcı tarafında ürününe hitap eden network’e kolay ulaşmanı, partnerlik & ortaklık tarafında ivmelenmeni sağlar.
- Outsourcing vs inhouse. Burada yazılımın derinliği çok önemli. Niş ve derin mühendislik gerektiren bir konuysa ekibe katın, bunun maliyetine paylaşarak katlanabilirsiniz. Eğer süreç optimizasyonu üzerine bir yazılımsa dışarıdan destek alabilirsin. Devir teslimi daha kolay olabilir.
- Kazancın varsa güçlüsün, yoksa yatırım turuna çıkmadan önce 100 kere düşün.
- Going global, thinking local. Başka bir ülkeye açılmak için o ülkenin dinamiklerini incele. Yerel ajanslar, yerel haberler, kültür vs. iyi çalış. Sokaklarında gez, yemeklerini ye ve kültürün içine dal. Product-market fit’teki ‘market”i hiçbir zaman hafife alma.
- How to pitch? Bunu Ozan Sönmez’den bir şekilde dinleyin:)
Bu yazı aslında hem kendime not, hem paylaşım, hem de bir teşekkür. Tek tek isim verirsem unuttuğum isim için sonrasında vicdan azabı çekerim. Bu sebeple Endeavor’a, Akbank’a, yoldaşlık yaptığımız diğer 11 girişime ve son gün sürpriz Swipeline ekibine çok ama çok teşekkürler. İyi ki varsınız. Artık top bizde. Güzel haberlerimizle bu aileyi daha da güçlü hale getirmek için çalışmaya devam:)
Aşağıdaki fotoğrafta bir yanımda Türkiye girişim ekosisteminin tarihi, diğer yanımda Türkiye’nin yazılım alanındaki ilk unicorn’u olan Insider’ın CEO’su Hande Çilingir duruyor. WOW!
Bu fotoğrafta ise yoldaşlar:)
14.12.2023
Bir yanıt yazın